Yoga

Collage Pilates MET TEKSTIZI Yogastudio Baarn yogalessen en mindful trainingen en de feedback van zoveel verschillende persoonlijkheden en lichamen, hebben mijn (be)leven verrijkt.

Nu ben ik - versterkt door het afgelopen half jaar sabbatical waarin ik dit heb kunnen toepassen en uitproberen - toe aan serieuze innerlijke toewijding - die ik uiteindelijk zie als het beste wat ik uit mezelf kan halen in dit leven. Ik mag erbij zeggen dat de kans me ook wordt geboden, en ik ben mijn sponsor erg dankbaar hiervoor.

Van nature een hoogsensitief introvert persoon, haal ik mijn energie uit nieuwsgierig zelfonderzoek. Het is gebleken dat ik vanuit een grote behoefte aan openheid *  neig om mij eerst op de anderen te richten en mij daarop blijf aanpassen. (* lees meer HSP) Maar dit werkt averechts op het energie- en zenuwsysteem; als PTSS met ME / fibromyalgie patient met chronische pijn (...in de overgang zijn helpt niet mee); en de balans liet zich niet vinden.

Gelukkig geeft concentratiemeditatie pijnvrije periodes - zolang als de diepgaande concentratie duurt - een heerlijke bijkomstigheid! Het vergt doorgaande training, maar dat gaat bijna vanzelf door mijn motivatie. Ik had niet durven hopen op dat het me zo zou boeien en verblijden. Ik ben bereid er veel voor te (leren) laten. Blijkt dat juist het laten me gelukkiger maakt. En oefenen mag. 😀

- Ik stop daarom definitief met het aanbieden van yogalessen. - Deze site wordt opgeheven per 03 oktober 2019.

In mettä en mindfulness ben ik gesteund door de stichting SanghaMetta die ondermeer in Naarden op het  ITC,  internationale docenten aantrekt voor verdere studie en meditatieretraitebegeleiding. Ik verheug me enorm op de *metta-retraite met zuster Viranani (Hawaï/VS) april 2020 te NaardenVoor iedereen aan te bevelen!

In oktober 2019 start ik met de geavanceerde concentratie online course van Shaila Catherine om dieper te duiken in de concentratie (samadhi of jhāna). In 2020 start ik de 2 jaar Dhamma verdiepingscursus DVC.

mettã

It's all good, it's all yoga
May we all, without exception, cultivate a joyous heart.

Chanti
Chantal

 

its all good its all Yoga

Collage Home 2

Hoog sensitiviteit komt van een aangeboren verfijnde zenuwbedrading die (zie MRI scans) sterk gelinkt is aan de emotie-hersengebieden. HSP heeft een input-gevoeliger zenuwstelsel. HSP duidt op de hoge dosering zintuiglijke informatie die wordt opgevangen, dankzij hoog kwalitatieve sensoren. Het immuunsysteem is al snel overactief. Overprikkeling ligt voor de hand daar waar er niet goed wordt gezorgd voor ruimte en rust om prikkels fysiek en mentaal te verwerken. HSP zijn eerder moe omdat prikkels zich eerder ophopen, hiermee moet rekening worden gehouden, en niet worden geforceerd. Structuur is net zo belangrijk als ademen voor HSP. Regelmaat en rust om bij te tanken.

Bij hoog sensitieve personen (20% van de bevolking) komen prikkels sneller binnen, indrukken en stemmingen worden overgenomen; en nemen vervolgens veel meer tijd om verwerkt te worden. Hiervoor zijn structuur, ruimte en regelmatige rust onontbeerlijk. Dit creëert veiligheid; een bakermat voor prachtige creativitieit van HSP. Vanuit een grote behoefte aan openheid neigen HSP om zich eerst op de anderen te richten en daaraan aan te passen. Maar dit werkt averechts daar waar grenzen te lang en te veel worden overschreden. HSP neigen dan sneller tot piekeren (scenario's afgaan). HSP en piekeren zijn niet hetzelfde, maar ze werken elkaar wel in de hand. Hoe meer onzekere gevoelens hoe meer kans op (zorgelijk) piekeren. Piekeren in combinatie met perfectiedrang of pleasen legt de rode loper uit voor depressie. Wie veel piekert lacht weinig. Piekeren kan een nare, extra stressproducerende gewoonte worden.

Wie veel piekert keert zich te vaak af van zijn lichaam. Door het lichaam aangegeven grenzen vervagen en worden genegeerd. Hierdoor wordt de lichamelijke doorstroming afgeremd, waardoor spanning zich ophoogt. Dus: terug naar voelen, fysiek in het lichaam.

Piekeren is het tegenovergestelde van waarachtig voluit Leven in het nu.
Voorwaarden om in het nu te leven: 
jezelf kennen;
weten wat je grenzen zijn;
gaan staan voor wie je bent,
alertheid en relaxtheid in balans.

Als HSP of piekeraar is inzicht nodig in onze manier van denken. We kunnen afleren om 'méér drama' te maken van onze gevoelens; dat is namelijk waar een piekeraar in excelleert. 

Gezonde stresshantering en persoonlijke ontwikkeling zijn gericht op het belichamen, inlijven (embody, incorporate). Beide stress en ontwikkeling uiten zich in het lichaam.

Oordeelloos en ongedwongen voelen is de sleutel. Hierin kun je je oefenen: dit is jouw practice.

Contact

Collage Contact klein KbIZI Yogastudio Baarn               
Chanti

Be kinder to yourself than you think you need to be

IZI houdt sabbatical.
Deze site wordt opgeheven per 03 oktober 2019.

Collage Contact Sprong

FacebookTwitterLinkedIn