Hoog Sensitiviteit

SPECIFIEK VOOR HSP hoog sensitiviteit yoga en mindfulness. Hooggevoeligen denken liever dan dat ze (oordeelloos) voelen wat er is. Voelen is de sleutel.

Hoog Sensitiviteit

Collage Home 2

Hoog sensitiviteit komt van een aangeboren verfijnde zenuwbedrading die (zie MRI scans) sterk gelinkt is aan de emotie-hersengebieden. HSP heeft een input-gevoeliger zenuwstelsel. HSP duidt op de hoge dosering zintuiglijke informatie die wordt opgevangen, dankzij hoog kwalitatieve sensoren. Het immuunsysteem is al snel overactief. Overprikkeling ligt voor de hand daar waar er niet goed wordt gezorgd voor ruimte en rust om prikkels fysiek en mentaal te verwerken. HSP zijn eerder moe omdat prikkels zich eerder ophopen, hiermee moet rekening worden gehouden, en niet worden geforceerd. Structuur is net zo belangrijk als ademen voor HSP. Regelmaat en rust om bij te tanken.

Bij hoog sensitieve personen (20% van de bevolking) komen prikkels sneller binnen, indrukken en stemmingen worden overgenomen; en nemen vervolgens veel meer tijd om verwerkt te worden. Hiervoor zijn structuur, ruimte en regelmatige rust onontbeerlijk. Dit creëert veiligheid; een bakermat voor prachtige creativitieit van HSP. Vanuit een grote behoefte aan openheid neigen HSP om zich eerst op de anderen te richten en daaraan aan te passen. Maar dit werkt averechts daar waar grenzen te lang en te veel worden overschreden. HSP neigen dan sneller tot piekeren (scenario's afgaan). HSP en piekeren zijn niet hetzelfde, maar ze werken elkaar wel in de hand. Hoe meer onzekere gevoelens hoe meer kans op (zorgelijk) piekeren. Piekeren in combinatie met perfectiedrang of pleasen legt de rode loper uit voor depressie. Wie veel piekert lacht weinig. Piekeren kan een nare, extra stressproducerende gewoonte worden.

Wie veel piekert keert zich te vaak af van zijn lichaam. Door het lichaam aangegeven grenzen vervagen en worden genegeerd. Hierdoor wordt de lichamelijke doorstroming afgeremd, waardoor spanning zich ophoogt. Dus: terug naar voelen, fysiek in het lichaam.

Piekeren is het tegenovergestelde van waarachtig voluit Leven in het nu.
Voorwaarden om in het nu te leven: 
jezelf kennen;
weten wat je grenzen zijn;
gaan staan voor wie je bent,
alertheid en relaxtheid in balans.

Als HSP of piekeraar is inzicht nodig in onze manier van denken. We kunnen afleren om 'méér drama' te maken van onze gevoelens; dat is namelijk waar een piekeraar in excelleert. 

Gezonde stresshantering en persoonlijke ontwikkeling zijn gericht op het belichamen, inlijven (embody, incorporate). Beide stress en ontwikkeling uiten zich in het lichaam.

Oordeelloos en ongedwongen voelen is de sleutel. Hierin kun je je oefenen: dit is jouw practice.

Contact

Collage Contact klein KbIZI Yogastudio Baarn               
Chanti

Be kinder to yourself than you think you need to be

IZI houdt sabbatical.
Deze site wordt opgeheven per 03 oktober 2019.

Collage Contact Sprong

FacebookTwitterLinkedIn